Een zeilweek valt in het water…

dondersteen | Dagelijkse dingen | zaterdag, 25 juli, 2015

friendship 22  Het leek zo goed bedacht; Peter wordt volgende week 65 en hij is dól op zeilen dus huurden we een kajuitzeilboot om een midweek in Friesland te zeilen. Op zijn verjaardag zouden we, nippend aan een drankje, ’s avonds aan dek de zon in het Sneekermeer zien zakken. We zouden wiegend op het water in slaap vallen en de volgende ochtend in het zonnetje een kopje koffie drinken waarna Peter zou zeggen ‘zullen we maar eens gaan hijsen dan?’ En dan zou hij de motor starten, de kop in de wind leggen (bij een fijn briesje 3 tot 4) en ik zou het grootzeil en het fok hijsen. Waarheen de wind ons voer. En dat vijf dagen lang.

En toen kwam dat weerbericht. Dat ver-schrik-ke-lijke weerbericht voor volgende week. Met als absolute dieptepunt de score van een weercijfer ‘1’. Zo laag zag ik het nog nooit. Donkere wolken, 80 tot 95% kans op regen. Onweer. Windkracht 5. Slik. Dat was niet goed. Helemaal niet…

Ik belde de bootverhuurder. Van der Pol uit Sneek. Die toch heel duidelijk in zijn voorwaarden had staan dat bij annulering tot 30 dagen voor vertrek de reissom niet, en ook niet gedeeltelijk, werd terugbetaald. Hij had dus kunnen zeggen ‘jammer dan hoor, van dat weer en dat drankje bij zonsondergang dat nu niet doorgaat, had je maar niet deze week moeten kiezen’. Maar het ging anders…

‘We hebben geboekt, voor volgende week,’ zei ik, ‘en nou weet ik niet of u toevallig het weerbericht hebt gezien?’
‘Dat heb ik,’ zei de man van de bootverhuur, ‘wat een verschrikkelijk weer komt er aan zeg. Niet normaal!’
‘Zou het misschien mogelijk zijn om de boel om te boeken? Dat we aanstaande week niet komen maar in plaats daarvan eind augustus of begin september en dan een weekend?’
‘Ieder ander zou zeggen ‘jammer dan mevrouw, geboekt is geboekt’, maar zo zijn wij niet bij Van der Pol, wij vinden onze klanten belangrijk dus natuurlijk kunt u omboeken. En een weekend in september is goedkoper dan een midweek in het hoogseizoen dus over dat prijsverschil in uw voordeel moeten we dan ook nog maar even praten’.

Ik boekte voor 4 september een tweede kans op een drankje bij zonsondergang, op schommelend slapen, op ‘zullen we de zeilen maar eens hijsen dan?’ Nu maar hopen dat de weergoden ons dan beter gezind zijn…

1 Reactie

Sorry, the comment form is closed at this time.

RSS feed for comments on this post.