Indrukwekkend verleden

dondersteen | Dagelijkse dingen,Reizen | dinsdag, 21 juli, 2015

Museum Caen  Het hoofddoel van deze vakantie in Normandië is het verleden. We weten allemaal van de oorlog en denken te weten hoe erg het was maar daar waar onze vrijheid begon, op de D-day-stranden van Normandië, daar waren we alleen maar aan voorbij gereden tijdens vorige ritten door Frankrijk.

We begonnen gisteren in het Le Memorial in Caen. Omdat dat, volgens de mensen die ons voor gingen, een goed begin moest zijn. Toen we het museum in het vizier kregen was het eerste wat opviel het enorme beeld van de matroos die een jongedame kust. Een foto die wereldberoemd is werd omgezet naar een beeld van metershoog. Het heet ‘The Kiss’ en het is prachtig!

Het museum zelf bleek groot, hèèl groot en zeer indrukwekkend. Ze hebben de geschiedenis heel erg goed in beeld gebracht en vooral ook heel duidelijk aangegeven hoe het zover heeft kunnen komen. De eerste wereldoorlog, de crisis van de jaren dertig, de dreiging vanuit het Oostblok, de slappe politiek van Engeland en Frankrijk toen in Duitsland het Nationaal Socialisme groeide; allemaal redenen waarom Hiltler zoveel macht kon krijgen. Zo duidelijk werd het mij nog nooit gemaakt. Goed gedaan Caen!

Na de geschiedenisles gingen we naar de afdeling van de invasie. Daar zagen we een hele duidelijke maquette, veel foto’s en filmbeelden. We eindigden in de grote filmzaal waar in een split screen de invasie getoond werd. Links de beelden van de geallieerden, rechts die van de Duitsers. Erg goed gedaan maar waarom moet tijdens een film het geluid toch altijd zo hard. We zijn niet doof (en willen het ook liever niet worden). Ik begrijp nooit zo goed het idee daarachter.

Tegen 19.00 uur waren we weer thuis in onze mooie stal. We aten een maaltijdsalade op het terras. Moe maar voldaan. Of eigenlijk: moe maar zeer goed geïnformeerd.

Helaas nog geen reacties

Helaas nog geen reacties.

Sorry, the comment form is closed at this time.

RSS feed for comments on this post.